vineri, 28 octombrie 2011

INDICATII CU CARACTER GENERAL PRIVIND EXERCITIILE FIZICE


Pentru cei care nu au mai facut exercitii fizice de o perioada de timp mai mare, poate chiar de  cand erau la scoala, si doresc sa-si recapete sanatatea si mobilitatea corpului, iata cateva reguli generale, de care depind reusita si eficienta exercitiilor. 

1 - Greseala cea mai mare, care poate deturna eficienta unui program de exercitii, este ,,graba superficiala”. Daca se executa miscarile rapid, si superficial, fara o pregatire denumita de obicei ,,incalzire” a muschilor si articulatiilor  ce urmeaza a fi solicitate in timpul exercitiului, riscati sa va produceti rupturi de muschi sau intinderi ale ligamentelor!

2 –Acelasi efect il pot avea si exercitiile cu greutati foarte mari, care nu permit efectuarea a minim 20 de repetari pe serie.

3 - Fortarea amplitudinii miscarilor, mai mult decat o permite elasticitatea tesuturilor si articulatiilor ce sunt implicate in exercitiul respectiv, nu este indicata, mai ales in cazul persoanelor care au suferit traume sau imobilizari prelungite ori sufera de atrofii musculare.

4 – Daca scopul prioritar al activitatii fizice depuse este diminuarea stratului adipos, fara masuri de natura nutritionista si psihica, luate simultan, rezultatele pot fi chiar contrare ori dezastruoase pentru organism in general si increderea in fortele proprii in particular. Sugerez ca inainte de executarea exercitiilor fizice, sa se efectueze o cura de hiper-hidratare si usoara infometare a organismului de cel putin o saptamina. Astfel, alimentele consumate vor fi preponderent de origine vegetala ori sarace in calorii, se vor constitui in portii mici, al caror numar  nu va depasi cifra 5 intr-o zi. ,,Golul” din stomac, si senzatia de foame, vor fi combatute cu minim 2,5-3 litri de apa plata sau ceai natural cu putina lamiie, care la nevoie poate fi transformat intr-o limonada diluata obtinuta din 1/2 lamaie si o lingura aproape rasa de miere, la 2 litri de apa. Scopul principal este de stimulare a organismului sa elimine toxinele si substantele reziduale, proces care se va intensifica si pe parcursul efectuarii exercitiilor fizice. Daca se poate tine aceasta cura, cel putin o saptamana, inseamna ca exista suficienta vointa si  totul este OK. Daca nu, inseamna ca trebuie sa incepeti de fapt cu exercitii de concentrare si amplificare a vointei cit si de imbunatatire a echilibrului psiho-emotional, pentru ca va aflati intr-un stadiu degenerativ, de dependenta, identic cu cel al alcoolicilor, fumatorilor inraiti, consumatorilor de droguri sau etnobotanice etc. Sfatul meu:cereti acceptul medicului curant, inainte de a incepe un program de exercitii fizice!   

5 - In cazul in care optati pentru a exersa intr-o sala de fitnes, incercati sa va comportati ca oameni evoluati si sa nu incercati sa-i imitati pe ceilalti ca volum de greutati folosite in antrenament, cu atat mai putin sa va simtiti complexati de eventuale diferente de masa musculara, pentru ca nu exista doi gemeni, perfect identici, cu atat mai putin doi oameni oarecare.

Trebuie sa stiti ca  in general, exista doua grupe distincte de oameni, dupa configuratia corporala: 

 1 - tractoare, combine, camioane, bombardiere etc.
 2 - motociclete, autoturisme , avioane de interceptie/bombardament etc. 
Prima categorie este reprezentata in general de cei cu un corp voluminos al carui caracteristica predominanta, in general este forta, in timp ce a doua categorie este caracterizata de un corp mai putin voluminos dar mai estetic, ce poate deveni bine proportionat in urma efectuarii exercitiilor fizice, ale carui caracteristici predominante sunt rezistenta si viteza.  

6 – Daca va aflati in cea de a doua categorie de la punctual 5 (ca si mine) indiferent de sex, nu incercati sa folositi greutati foarte mari care sa nu va permita minimul a 20 de repetari/serie, deoarece in timp, rezultatul acestui fapt va fi uzura articulatiilor, datorita suprasolicitarii. In cazul in care obtinerea masei musculare este scopul prioritar, efectuati exercitiile foarte lent, pentru a oferi organismului timpul necesar  irigarii fibrelor musculare cu sange bine oxigenat si substantele nutritive necesare dezvoltarii lor.

7 – Nu neglijati starea generala de sanatate precum si semnalele pe care vi le trimite organismul in timpul exercitiilor fizice. Daca simtiti stari de: ameteala, greata, crestere alarmanta a tensiunii, crampe, spasme ale muschilor, dureri ale articulatiilor etc. renuntati imediat la exercitiile propuse pe care le veti relua doar dupa cateva minute sau zeci de minute si doar daca acele simptome nu mai revin. In caz contrar renuntati la antrenamentul pe care trebuia sa-l terminati in acea zi.

In general,regulile dupa care se efectueaza exercitiile fizice tin de bunul simt, care ar trebui sa-i spuna oricarui om ce si cum anume sa gindeasca si actioneze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu