vineri, 28 octombrie 2011

Semne de alarma ale coloanei vertebrale

 
Cum poate fi definita sanatatea? Sanatatea este capacitatea de a controla evenimentele ce afecteaza echilibrul. Echilibrul inseamna viata in cel mai integral sens cu putinta. De asemenea putem defini echilibrul si ca fiind capacitatea de adaptare la mediul inconjurator, capacitatea de regenerare, capacitatea de a face fata in mod echilibrat la orice factor de agresiune interna si externa.
                                                                                                                            -Talpa unui picior este mult deviata in exterior in timpul mersului sau in ortostatism (cu sprijin bipodal ). Cauza posibila: distributie asimetrica a greutatii corporale la nivelul mebrelor inferioare, tulburari de biomecanica ale aparatului locomor.

-Nu puteti efectua o respiratie profunda multumitoare. Cauza posibila: „blocaj” al cutiei toracice indus de : contracturi musculare cronice, artroza articulatiilor intervertebrale la nivelul segmentului toracal al coloanei vertebrale, nervralgii intercostale, etc.
-Articulatiile dumneavoastra intervertebrale sau /si costo-vertebrale „pocnesc” excesiv (aproape la fiecare miscare). Cazua posibila: laxitatea articulara a unui segment vertebral, indusa de blocajul/tulburarea biomecanicii unui segment invecinat
-Nu va puteti roti usor si simetric gatul: flexiile laterale ale gatului sunt limitate si/sau  asimetrice

-Nu va puteti apleca usor :nu va puteti roti trunchiul usor : nu puteti face extensii ale trunchiului (extensia fiind foarte limitata sau /si dureroasa)
-Articulatiile membrelor (inferioare si superioare) prezinta asimetrii functionale, cum ar   fi :cotul drept mai mobil/imobil decat stangul, limitarea asimetrica a amplitudinii flexiei coapselor pe abdomen, limitarea asimetrica a flexiei gambelor pe coapse, etc

-Suneti foarte des obosit/a, cel mai adesea fara o cauza cunoscuta. Cauza posibila: coloana vertebrala „dezechilibrata” faciliteaza risipa de energie!
-Nu va puteti concentra, fiind afectata intensitatea sau/si durata concentrarii. Cauza posibila: subluxatiile vertebrale, tulburarile biomecanicii coloanei vertebrale, ce pot afecta sanatatea creierului !
-Aveti o imunitate scazuta, problema care a debutat relativ brusc, fara cauze clinice decelabile. Cauza posibila :starea coloanei vertebrale influenteaza activitatea sistemului neuro-endocrin, acesta din urma joaca un rol foarte important in rezistenta la imbolnaviri (pe toate planurile: fizic si psiho-emotional)

-Un mebru inferior pare mai scurt in comparatie cu celalalt, va simtiti dezechilibrat fizic. Cauza posibila : subluxatii ale articulatiilor sacro-iliace, respectiv asimetrii de pozitie ale oaselor coxale.
-Aveti dureri de spate generalizate si/sau puncte de tensiune, de arsura, de durere in diferite zone ale spatelui, aveti dureri cronice sau / si puncte de arsura, dureri, discomfort in muschii membrelor, la nivelul articulatiilor membrelor ( fara antecedente traumatice sau cauze decelabile clinic)
-Simtiti „oboseala” in anumite regiuni ale corpului cum ar fi: gatul, o anumita regiune a spatelui, o anumita parte a membrelor inferioare sau a unui singur membru inferior etc, toate acestea fara a se constitui intr-o consecinta a unei cauze recente, cunoscute (efort fizic deosebit, expunere la frig, etc)

-Aveti, in general, dificultati in a mentine timp indelungat o pozitie stabila fara a simti discomfort sau durere.

-La autoexaminarea in oglinda observati asimetrii sau anomalii posturale cum ar fi: un umar mai jos comparativ cu celalalt, un membru inferior apare ca fiind mai lung decat celalalt, capul „sta” inclinat lateral, un mamelon situat mai jos comparativ cu celalalt, un umar este situat anterior celuilalt (rotit sau/si „cazut spre inainte”), ambii umeri sunt proiectati anterior, linia mediana anterioara a corpului prezinta curburi, o parte a toracelui (coastelor) este mai proeminenta comparativ cu cealalta, la examinarea din plan lateral curbura toracala sau /si cea lombara sunt evident accentuate, pelvisul este prea „drept” sau prea oblic (inclinat / proiectat / anterior), un membru inferior este evident mai voluminos comparativ cu celalalt, etc

-Aveti preferinte posturale cum ar fi: sezand pe scaun, totdeauna asezati preferential un membru inferior peste celalalt, incercarea de a inversa pozitia va creaza discomfort:in pozitie verticala va sprijiniti greutatea dominant pe unul dintre membrele inferioare, incercarea de a le inversa va creaza rapid discomfort sau unul dintre membrele inferioare „oboseste” mai repede, culcat pe o parte intotdeauna preferati sa stati pe o anumita partea (stanga/dreapta)

-Va simtiti obosit/a dimineata, la trezire, chiar in conditiile unui somn aparent suficient, cantitativ (numarul orelor alocate somnului fiind suficiente si calitativ –circumstantiale cum ar fi : starea patului, conditii de mediu, stare de sanatate aparenta, lipsa preocuparilor stresante, etc). Cauze posibile : anomalii, tulburari de statica vertebrala : suferinte inflamatorii „ascunse” fara manifestari clinice zgomotoase, tensiuni musculare cronice, suferinte ale tesuturilor moi peri-articulare, tulburari fiziologice localizate, etc,acestea generand deseori iritatii imperceptibile constient ale „senzorilor” sistemuuli nervos si astfel trimitand spre cortex o avalansa de informatii care nu permit intrarea in starea se somn profund. Observatie: in general factorii de mai sus sunt prezenti in totalitate, doar intensitatea lor difera, prevaland unul sau altul.

-Pantofii dumneavoastra se useaza asimetric dupa o purtare indelungata, fara o cauza precisa (ocupationala), intotdeauna unul din pantofi se uzeaza mai mult comparativ cu celalalt. Cauza posibila: pozitia centrului de greutate al corpului este situata dominant in partea stanga sau drepata, respectiv greutatea corpului este distribuita preponderent asupra mediului inferior la care uzura pantofului este mai mare.
-Aveti clavusuri (bataturi) dominant la un memnru inferior (o talpa), la celalalt acestea fiind absente sau mai putin evidente.

-Fara a putea incrimina pantofii (varf ascutit, pantofi cu toc inalt) degetul mare este deviat inspre interior, ajungand chiar deasupra(sau sub) celalalt(hallux valgus)
-Aveti asimetrii faciale aparute in ultimii ani fara o cauza neurologica. Devierea comisurii bucale, un ochi pare „mai mic”, o parte a fetei apare mai „contractata”, ridurile sunt distribuite asimetric la nivelul fruntii, al comisurilor bucale, in zonele peri-oculare, temporare, etc
-Dintii sunt afectati de carii preponderent pe o parte. Cauza posibila: tulburari/suferinte ale articulatiilor temporo-mandibulare, fiind consecinta unor asimetrii de tonus si volum ale muschilor faciali, determinate de tulburari functionale sau suferinte ale coloanei vertebrale cervicale,etc
-Aveti tulburari de echilibru sau de auz si vedere si totusi in  urma investigatiilor clinice de specialitate nu s-a putut stabili o cauza certa, aparent totul fiind in limite normale.

   Cele exprimate mai sus au un caracter pur orientativ, deci nu pot fi considerate ca fiind modalitati de diagnostic cert al patologiei coloanei vertebrale. Scopul acestei prezentari este de a determina persoana care prezinta unul sau mai multe dintre aceste semne de alarma sa ia masuri pentru redresarea starii de sanatate, deoarece deseori semnele mai sus mentionate preced instalarea unor suferinte iremediabile ( artroza vertebrala, patologie discala, suferinte radiculare, etc).
   Prin corectarea deficientelor de biomecanica a aparatului locomotor, respectiv eliminarea cauzelor care induc tulburarile functionale, musculare si atriculare se previne aparitia sau instalarea si cronicizarea  unor boli care pot afecta grav durata si calitatea vietii. Suferintele coloanei vertebrale in particular si ale aparatului locomotor in general se rasfrang asupra intregii fiinte. Patologia vertebrala induce direct si indirect tulburari functionale si chiar imbolnaviri ale oraganelor interne si ale sistemului nervos vegetativ, deseori fiind afectata chiar si starea psihica (a se vedea nevroza anxioasa indusa de spondiloza cervicala, etc). In consecinta stabilirea conduitei terapeutice in cazul patologiei vertebrale trebuie facuta prin colaborare pluri-disciplinara intre : ortoped, neurolog, reumatolog, kinetoterapeut, specialisti in terapii manuale (osteopat,chiropractor, maso-terapeut ,etc) psiholog sau psihoterapeut si altii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu